Röda Ögon
Röda Ögon

 

Röda ögon

Ögonen kan bli lite röda vid en förkylning det är inte ovanligt. Men röda ögon kan orsakas av andra orsaker också som allergi eller infektioner. Även ett okorrigerat synfel kan ge en rodnad i och runt ögonen på grund av ansträngning. Att under en längre tid vara röd i och runt ögonen upplevs ofta som irriterande. Ibland kan orsaken vara torra eller rinnande ögon. Med en undersökning och råd kan besvären ofta minskas.

En viktig sak är skillnaden om båda ögonen röda eller endast det ena? Här är det så att om ett rött öga är det viktigare att kontrollera snabbt än om båda ögonen är lika irriterade. Om ett öga är rött och samtidigt värker ska detta kontrolleras direkt. Ögonen kan också vara röda på olika sätt.

Det röda kan börja utifrån ögonvrån eller så börjar det röda vid kanten av den färgade delen (Iris) på ögat. Om ögat är rött eller blodkärlen mer synliga runt Iris är det mer allvarligt och ska undersökas snabbare än om rodnaden börjar utifrån. Om man har fått en blödning så att ögats vita del färgas röd så är detta i sig ofarligt. Men vet du med dig att du har fått ett slag mot ögat eller fått någon annan påverkan ska det undersökas så att inte andra skador har uppkommit. Dessa blödningar uppkommer ibland vid kraftig hosta eller illamående. Har ett blodkärl brustit så är det sedan känsligare för påverkan t.ex. nästa hostattack. Detta ser mycket allvarligare ut än vad det är.

Om det är allergi som ger röda ögon ser man det på att även andra delar av ögonen är påverkade som bindehinnan och tårvätskan, detta ser jag vid en undersökning.

Sök alltid hjälp för undersökning om:

Ett öga är rött och värker.

Om ögonen värker även utan rodnad.

Om du har fått kemikalier i ögonen/ögat och detta inte har spolats bort.

När du under längre tid varit irriterad i ögonen.

0480 22 115

info@c-optik.se

Vem är C-Optik?

Catarina Ericson

Leg Optiker med kontaktlinsbehörighet

MSc i Klinisk Optometri

Över 25 år i optikbranschen

som Optiker och utbildare av optiker

C-optik Synklinik

Södra Malmgatan 6

392 34 Kalmar

0480 22 11

info@c-optik.se

Din optiker i Kalmar!

Erbjuder ögonbehandlingar

Löser ögonproblem

Remitterar gråstarrsoperation

Köp glasögon och linser online

Otho-K

Undersökningar för barn

Kalmars bästa optiker

noggranna undersökningarBra synundersökningar

 

 

Optiker med specialkompeten

Speciallinser

Fokus ögonsjukdomar