Grön starr

Grön starr - glaukom

 

Det finns många som lider av ögonproblem och ögonbesvär som hade kunnat åtgärdas.

Innebär vad:


Glaukom eller grön starr som det tidigare kallades på svenska är en sjukdom som skadar synnerven och som leder till att synfältet minskar.  För att glaukom ska kunna uteslutas måste både bedömning av synnerven och synfältsundersökning utföras. Ögats tryck är en indikation på att något kan vara fel, men det är viktigt att tänka på att man kan ha glaucom med ett normalt ögontryck och man kan även ha ett förhöjt ögontryck utan att ha glaucom.  Att endast mäta ögats tryck är alltså inte ett säkert sätt för att konstatera att glaucom inte finns.

Det finns olika typer av glaucom vissa är släktbundna, finns det hos andra släktningar eller ännu värre finns det på både mammas och pappas sida ska regelbundna undersökningar ske.

Det bästa är att börja med dessa redan i yngre år, då finns ett utgångsläge att bedöma ifrån.

C-Optik erbjuder tjänster för dig med glaukom

som underlättar i vardagen


Undersökning:  • Ögonhälsoundersökning
  • Undersökning av synfältet utvidgat test
  • Undersökning av ögonbotten
  • Mätning av ögat tryck, med samma mätning som sjukvården för att ha jämförbara värden. Detta kräver behörighet att använda bedövande ögondroppar. Godkänt för optiker med högre behörighet samt viss vårdpersonal.


Behandling


Behandling av glaukom går alltid ut på att sänka ögats tryck oavsett om det är normaltrycksglaucom eller med högt tryck, dett för att minska skadorna på synnerven.

Behandling sker ofta med receptbelagda ögondroppar som fungerar på olika sätt men alla med målet att sänka trycket i ögat. Det finns även möjlighet att göra olika typer av operationer om ögondroppar inte hjälper. Utvecklingen av operationsmetoder sker ständigt och de ska göra så att kammarvattnet rinner ut lättare och därmed sänker trycket i ögat. Ibland får man kombinera opertation med fortsatt droppbehandling.

Det går inte att läka en skadad del av synnerven, utan behandlingen är att försöka stoppa eller hämma utvecklingen av skador, det är lättare ju tidigare behandling sätts in. Därför är det viktigt att upptäcka dessa förändringar i tid. 


Behandling och undersökning av glaukom görs livet ut om du är diagnostiserad med glaukom. Ibland är det bra att göra dessa undersökningar med tätare mellanrum än vad sjukvården kan erbjuda då lägger vi undersökningarna här planerat efter besöken hos ögonläkare. 

Symptom:


Oftast märker du inte av något alls, det är en dold sjukdom.

Dock finns akutglaucom som kommer plötsligt och ger både, extrem värk i ögat, yrsel illamående och ofta huvudvärk. Oftast drabbas ett öga.


Vid grön starr minskar synfältet

  • Synfält krymper, men täcks ofta av andra ögat.

Eftersom att ögonens synfält täcker varandra har det skett stora förändringar med stora skador på synnerven innan man själv uppmärksammar det.


Behöver du hjälp?

Tveka inte att ta kontakt om du har frågor.  Klinikens mål är att jobba med undersökningar och behandlingar framför försäljning av produkter. Du får alltid receptet i handen och friheten att köpa produkter var du villKlinikens behandlingar

C-Optik Synklinik

Optiker med specialkunskap inom ögonhälsovård


Synklinik med specialkompetens inom ögonhälsovård och avancerade synundersökningar. Noggranna undersökningar och behandlingar efter dina behov, Receptet lämnas alltid, köp glasögon och linser online, hos mig eller annan optikbutik. Varmt välkommen till den enda synkliniken i Kalmar, listad på 1177.se

0480-22115


C-Optik Synlinik

Södra Malmgatan 6

392 34 Kalmar

0480 22 11


info@c-optik.se

© Copyright. All Rights Reserved.