I gula fläcken

I gula fläcken


Det finns många som lider av ögonproblem och ögonbesvär som hade kunnat åtgärdas.

Du får långsamt sämre synskärpa,

detta kan ta flera år

Symptom:


Symptom för förändringar i gula fläcken kan vara:


  • Du får långsamt sämre synskärpa, försämringen kan ta flera år.
  • Du får små fläckar i synfältet och kan uppleva att bokstäver eller delar av bokstäver faller bort när du läser.
  • Plötsligt krokseende
  • Plötsligt sämre syn ska alltid undersökas direkt.

Det finns två olika typer av makula degeneration (AMD) våt och torr. Men även andra sjukdomar kan påverka gula fläcken t.ex att den svullnar upp vilket kan ske pga diabetes, proppar eller utan orsak.
Innebär vad:


Gula fläcken är den punkt i näthinnan där vi har bäst synskärpa. Denna påverkas med åren och där uppstår ibland förändringar. Det beror på att ämnesomsättningen där är väldigt förfinad och då kan slaggprodukter lagras. När Gula fläcken påverkas så minskar synskärpan i det centrala seende, det blir svårt att läsa och ansikten syns inte lika tydligt.

En kost som är rik på grönsaker broccoli och spenat är riktigt bra, då får man i sig både Lutein och Xeazantin som är två antioxidanter som näthinnan och gula fläcken behöver. Blåbär är gott och nyttigt men innehåller endast Lutein och du behöver äta ca 7,5 liter på en dag för att få i dig dagsbehovet.

Ofta missuppfattas denna synnedsättning av omgivningen eftersom att seendet åt sidorna inte påverkas.

Man kan se blomblad på golvet men missar koppen när kaffet ska hällas upp. 

Behöver du hjälp?

Tveka inte att ta kontakt om du har frågor.  Klinikens mål är att jobba med undersökningar och behandlingar framför försäljning av produkter. Du får alltid receptet i handen och friheten att köpa produkter var du villKlinikens behandlingar


Undersökning:


  • Synskärpa
  • Undersökning av närseende - lässyn
  • Undersökning av näthinnan - Här används diagnostiska droppar som vidgar pupillen. Dessa droppar kräver extra behörighet och får endast droppas av optiker med högre behörighet samt vårdpersonal.
  • Ögonbottenfotografering - analyseras på plats samt dokumentation för att lätt följa förändringar som sker. 


Behandling


Vissa sjukdomar kan behandlas med sprutor in i ögat detta görs av sjukvårdspersonal efter remittering andra är ej behandlingsbara till det bättre men åtgärd för att .ev. hämma förändringarna finns.


Torr form av AMD finns inte någon behandling mot, men en hälsosam livsstil är viktig. Sluta röka, äta en kost som består av mycket mörkgröna grönsaker som spenat, broccoli samt grönkål kan hämma utvecklingen av förändringarna. Alternativ ska ett kosttillskott användas, detta är inte blåbär.

Den våta formen av AMD samt förändringar pga diabetes och proppar m.m. kan behandlas med sprutor om förändringarna upptäcks i tid. 

Därför ska alltid plötsliga förändringar av synen undersökas.

C-Optik Synklinik

Optiker med specialkunskap inom ögonhälsovård


Synklinik med specialkompetens inom ögonhälsovård och avancerade synundersökningar. Noggranna undersökningar och behandlingar efter dina behov, Receptet lämnas alltid, köp glasögon och linser online, hos mig eller annan optikbutik. Varmt välkommen till den enda synkliniken i Kalmar, listad på 1177.se

0480-22115


C-Optik Synlinik

Södra Malmgatan 6

392 34 Kalmar

0480 22 11


info@c-optik.se

© Copyright. All Rights Reserved.